Website laten maken

Wanneer u een website wilt laten maken en u heeft dit nog nooit eerder uitbesteedt dan kan het zijn dat het begint te duizelen zodra u zich hierin verdiept. Wellicht heeft u al een aantal offertes ontvangen en gezien dat de prijzen van websites nogal uiteen lopen. Het aanbod van de gebruikte systemen is groot en zo ook de prijsverschillen. Waar moet u nu eigenlijk op letten wanneer u een keuze maakt uit de vele internet bureaus ? Hoe weet u wat belangrijk is voor uw specifieke organisatie ? In dit artikel zullen we stap voor stap doornemen waar u op moet letten wanneer u een website laten maken.

Wat is het belang van de website?

Allereerst is het goed om te kijken naar het belang van de website voor uw organisatie. Is het belang groot? Zorg dan dat er voldoende budget vrijgemaakt wordt. Een webshop met een omzet van € 500.000,- heeft nu eenmaal meer te verliezen dan een shop met een omzet van € 100.000,- .
Zorg ervoor dat de websitebouwer waar u mee in zee wilt gaan voldoende kennis van zaken in huis heeft en de continuïteit kan waarborgen die u nodig heeft.

Wat wilt u bereiken met de nieuwe website?

Voordat u een offerte opvraagt is het verstandig in kaart te brengen wat u precies wilt bereiken met de nieuwe website. Moet de website nieuwe klanten opleveren? Moet de website mensen informeren? Of wordt de website gebruikt om mensen zich te laten inschrijven voor bepaalde activiteiten? Wat het doel van uw website ook is, het is erg belangrijk dat u dit vooraf goed in kaart brengt.

Welk CMS past het best bij wat ik wil?

De keuze voor het CMS is belangrijk, maar nog belangrijker is degene die met het CMS gaat werken en de website gaat bouwen. Vandaag de dag zijn de meest gebruikte CMS-systemen volwassen. Dat wil zeggen dat ze allemaal voldoende in huis hebben om de website eenvoudig en snel te onderhouden. Of het nu gaat om Joomla, Wordpress of Drupal. Het gaat erom dat het CMS zo wordt ingericht en opgebouwd dat u of, degene die de website gaat beheren, er eenvoudig mee kan werken.
Het voordeel van een Open Source Systeem is dat u niet vastzit aan het bedrijf waar u de website afneemt. Dit is wel het geval wanneer er een CMS wordt gebruikt dat is ontwikkeld door de bouwer zelf.

Het CMS is zo goed als degene die ermee werkt.

Hoeveel mensen zijn betrokken bij het beheer van de website?

Een ander belangrijk punt om vooraf goed helder te hebben is het aantal mensen dat de website gaat beheren. Zijn dit er veel of weinig ? Wat is het kennisniveau van de beheerders ? Hoeveel verschillende beheerdersrollen zijn er nodig ? Mag iedereen die een artikel schrijft dit ook zelf publiceren ? Of moeten een artikel eerst worden goedgekeurd ?

Hoe belangrijk is de vindbaarheid van de website?

Is het belangrijk dat de website goed gevonden wordt via Google? Of wilt u de site juist afschermen en moet er misschien zelfs een inlogscherm komen?
Wanneer het belangrijk is dat de website goed gevonden wordt in Google dan is het noodzakelijk dat alle SEO elementen eenvoudig beheerd kunnen worden. Het gaat dan bijvoorbeeld om de titel, de headers, meta-beschrijving, url's, content en alt tags voor afbeeldingen.

Welke apparaten gebruikt uw doelgroep om de website te bekijken?

Vandaag de dag worden de meeste websites opgeleverd met een responsive design. Dit wil zeggen dat de website zich aanpast aan het scherm waar de gebruiker op dat moment op kijkt. Kijkt uw doelgroep voornamelijk mobiel dan is het belangrijk hier op in te spelen door de mobiele versie van je website leidend te maken. Kijkt uw doelgoep juist vaker via de desktop? Of leent de aard van de website zich niet voor mobiel? Dan kunt u het desktop design het beste leidend maken.

Zet alles op een rij en specificeer de onderdelen

Wanneer u een offerte aanvraagt, zorg er dan voor dat u uw wensen zo specifiek mogelijk beschrijft. Het bureau waar u een offerte aanvraagt zal eerder geneigd zijn een serieuze en scherpe offerte af te geven wanneer u de tijd heeft genomen om een duidelijke beschrijving te maken ten aanzien van de wensen van uw nieuwe website. Een mailtje met enkel een inhoud als "graag offerte voor website" ( we krijgen ze echt ... ) zal u niet veel opleveren. Wanneer u wilt dat de bouwer een serieuze offerte afgeeft, neem dan de tijd om alles op een rijtje te zetten voor uzelf. Of maak een afspraak om deze stappen gezamenlijk te doorlopen.

De definitieve keuze voor een bureau

Ga met de websitebouwer in zee waar u een goed gevoel bij krijgt. Daarnaast is het natuurlijk altijd goed wanneer de bouwer voor organisaties heeft gewerkt die u kent en waarvan u weet dat zij werken met hoge kwaliteitsstandaarden. Dit geeft meer zekerheid. Omdat er tijdens het proces geregeld overleg momenten zijn, is het daarnaast fijn wanneer je snel en makkelijk een afspraak kunt plannen. Een bouwer in uw werk- woonomgeving is dan altijd fijn.