Radboud universiteit

Waar vroeger de arts zelf bepaalde welke behandeling de patiënt zou krijgen, wordt nu de patiënt steeds meer betrokken bij het maken van de best passende keuze. Het maken van een keuze is echter lastig. Soms moeten mensen keuzes maken met verschillende afwegingen. Keuzehulpen helpen daarbij. keuzehulp schotelt alle afwegingen gestructureerd voor, zodat er bewust een goede keuze kan worden gemaakt. Samen met de Radboud Universiteit hebben we een keuzehulp ontwikkeld voor mensen bij wie de blaas moet worden verwijderd in verband met blaaskanker. Zij moeten in sommige gevallen kiezen tussen een stoma of een vervangblaas. De keuzehulp moet verheldering brengen in de voor- en nadelen van iedere keuze en een beeld geven welke keuze het best bij de patiënt past.

Quiz

keuzehulptweeOmdat je alleen een bewuste en goede keuze kunt maken wanneer je alle benodigde informatie tot je hebt genomen en het ook daadwerkelijk hebt begrepen, hebben we een quiz ingebouwd. Met de quiz kan er worden bekeken of men de informatie in de voorgaande stappen van de keuzehulp heeft begrepen. Wanneer er een fout antwoord wordt gegeven, dan volgt direct automatisch het goede antwoord. Ook hebben mensen de mogelijkheid om een stap terug te gaan en de pagina nog een keer door te lezen.

 

Afwegingen

In de volgende stap van de keuzehulp heeft de patiënt de mogelijkheid om door middel van schuifjes aan te geven wat wel of niet belangrijk is. Deze schuifjes kunnen naar links of rechts worden geschoven, waarbij links minder belangrijk aangeeft en rechts belangrijk. De afwegingen kunnen onder andere gaan over seksualiteit, gemak, uiterlijk of discipline.

 

Aantekeningen

keuzehulpTijdens alle stappen van de keuzehulp kunnen er aantekeningen worden gemaakt. Deze aantekeningen worden automatisch meegenomen in de resultaten van de keuzehulp.

 

 

 


Print

Na afloop van de keuzehulp kunnen de resultaten worden uitgeprint. Hierop staan alle resultaten en eventuele vragen die de betreffende patiënt in het aantekeningenveld heeft genoteerd. De resultaten kunnen vervolgens weer worden meegenomen naar de arts om te bespreken.

keuzehulp2